Oekraine-referendum: een geslaagde peilexercitie

Gepubliceerd: 08-04-2016

De periode in aanloop naar verkiezingen en de verkiezingsdag zelf zijn niet voor iedereen een feestje - maar zeker wél voor de onderzoeksbureaus die de opiniepeilingen verzorgen. Bij voorkeur ontkennen we het, maar er wordt wel degelijk met een schuin oog naar elkaar gekeken: wie doet het 'het beste', wie 'valt door de mand'?


         

Op zaterdag 2 april publiceerde TNS NIPO haar laatste opiniepeiling - deze werd breed gebracht in De Telegraaf, onder de kop 'Een stok om de EU mee te slaan'. 'Het nee-kamp wint', concludeerde de krant. Dat was inderdaad onze voorspelling. De opkomstintentie passeerde de drempel van 30% (we hielden het op 30-35%), de voorsprong van het nee-kamp liep verder op (62% tegen versus 38% voor, dachten we). 'het zou me zeer verbazen als deze trend nog te keren is', citeerde de krant me.

Op verkiezingsdag zelf liep de spanning op - ook bij ons. De eerste opkomstcijfers waren zeer laag, er bestond gerede twijfel of de 30% opkomst uberhaupt nog haalbaar zou zijn. BNR Nieuwsradio interviewde me - zou de opkomst worden gehaald? 'Nipt boven de 30%', stelde ik.

Aan het einde van de dag konden we opgelucht ademhalen. De opkomst was op circa 32% uitgekomen, de verhouding tegen versus voor bedroeg ongeveer 62% versus 38%. Kortom: het kon slechter, op z'n Gronings gezegd. En ja, als het een keer minder positief uitpakt, dan houden we ons veel stiller: dan barst er massale mediahoon los. Des te fijner is het als deze storm uitblijft.

Hier de link naar het BNR-interview, rond het middaguur op 6 april.

Tim de Beer
Research Consultant 
m 06 39231175
e Tim.de.Beer@tns-nipo.com