Kennis voor gedragsbewust beleid

Op 23 juni vindt in Den Haag het congres 'Kennis voor Gedragsbewust Beleid' plaats. Rick Nijkamp presenteert hier een casus over gedragsverandering bij vrachtwagenchauffeurs. Hierin laat hij zien welke expertise TNS heeft opgebouwd op het gebied van onderzoek naar bewust en onbewust gedrag in Nederland de UK en Australië.


Gedragsbewust beleid is in Nederland een relatief nieuwe aanpak waarin met wetenschappelijke kennis en gerichte beleidsinitiatieven nu al verrassende resultaten zijn behaald. Het congres, dat wordt georganiseerd door ScienceWorks, toont de nieuwste resultaten van het Nederlandse kabinetsbeleid. De meest recente Britse ervaringen worden tevens uit de eerste hand gepresenteerd door Geoff Mulgan, Directeur Nesta. 

De casus

Voor de ontwikkeling van succesvolle interventies om gedrag te beïnvloeden is het nodig om eerst grip te krijgen op dit gedrag. Hiervoor maken wij gebruik van het internationaal ontwikkelde TNS Behaviour web. We zetten een mix van traditionele en innovatieve (digitale) methodes in om het bewuste EN het onbewuste gedrag in kaart te brengen. Zo is voor deze casus over vrachtwagenchauffeurs gebruik gemaakt van Lifelogging. Hierbij wordt met behulp van een piepkleine fotocamera de hele dag over de schouder van de chauffeur meegekeken om te zien wat er in zijn omgeving gebeurt. Ook de aspecten waar hij zelf geen oog voor heeft. De onderzoekers zijn ook met meerdere chauffeurs zowel overdag als ‘s nachts meegereden om het onbewuste gedrag in de praktijk te observeren en dat direct te bespreken. Ook een manier om onbewust gedrag te observeren. Minder hightech, maar wel heel effectief. 
 
Nadat het gedrag is ontrafeld, denken we als onderzoekers mee met welk type interventies het gedrag succesvol kan worden beïnvloed. Hierbij maken we gebruik van een model dat is ontwikkeld door TNS in de UK, genaamd het EPCD-model. Tijdens de presentatie laten we zien hoe we met behulp van dit model het gedrag van chauffeurs (bewust en onbewust) gaan beïnvloeden.

Over Rick Nijkamp


Rick is socioloog van origine en nu zo’n tien jaar werkzaam als kwalitatief en kwantitatief onderzoeker. Hij heeft acht jaar ervaring opgedaan bij een beleidsonderzoeksbureau. Hier heeft hij zich heeft gespecialiseerd in het verrichten van etnografisch veldwerk onder diverse moeilijk bereikbare doelgroepen, waaronder: dak- en thuislozen, illegale prostituees en inbrekers.Sinds 2014 werkt Rick bij TNS NIPO waar hij zich bezig houdt met onderzoek naar gedragsverandering. Hij heeft ervaring met verschillende methoden om onbewust gedrag te meten, waaronder Lifelogging, observaties en indirecte gesprekstechnieken. 

Uw eigen vraagstuk voorleggen aan Rick? U kunt hem bereiken op 020 5225 319 of via rick.nijkamp@tns-nipo.com