Politiek en verkiezingen

  Zijn ongelijkheidskwesties in Nederland van de agenda verdwenen? Nee, helemaal niet.
  Volgens een nieuwe enquête van het Centre de Futur de l'Europe van Kantar Public (gehouden in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland) lijken Nederlanders zich over het algemeen iets meer zorgen te maken over de ongelijkheid dan de Britten. Wel zijn ze minder bezorgd dan de Duitsers en de Fransen.

  Naar verluidt nam de campagneleiding van de VVD al in de zomer van 2016 het besluit. We gaan bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer inzetten op een tweestrijd met de PVV. In de nasleep van de vluchtelingencrisis en de Brexit, stond de PVV in de peilingen al tijden fier aan kop. De VVD zelf volgde op afstand. Daarna had je een hele tijd niets – en daarna pas volgden partijen als D66, CDA, SP en GroenLinks.

  Over the last few decades, radical right populist (RRP) parties have been electorally successful in different European countries. The success of some of these parties has, however, not been stable. The aim of our study is to test the extent to which changes in political attitudes during an electoral cycle relate to the likelihood of voters to switch their voting intentions from any party to a RRP party and from a RRP party to any other party.


  Wat te doen met referendum? De stemmen in Nederland zijn verdeeld, de uitslag ook nogal hard uitpakken (Brexit!). En moet het bindend zijn of juist meer het karakter van een peiling krijgen. Tim de Beer zet de feiten en de meningen op een rij.

  Bij verschillende gemeentes druppelen de eerste tussenstanden van de opkomstcijfers voor het Oekraïnereferendum binnen. Hier leest u de resultaten van een greep uit de grootste gemeenten. Volgens onderzoeker Tim de Beer wijzen de laatste opiniepeilingen, afgenomen voor het weekend, erop dat 30 tot 35 procent van de kiezers gaat stemmen, genoeg dus om het referendum geldend te maken.


  Op 23 juni beslissen de Britten of ze in de Europese Unie blijven, of vertrekken. Volgens de laatste peilingen gaat het heel spannend worden. Een ‘Brexit’ heeft hoe dan ook grote gevolgen. Zeker ook voor een handelsland als Nederland, dat sterke economische banden met het Verenigd Koninkrijk heeft.

   

  Net als in 2006 en 2010 heeft TNS NIPO in 2015 in opdracht van de Volkskrant ‘de bestuurlijke elite van Nederland’ (CEO’s, topambtenaren en -bankiers, politici in ruste) uitvoerig ondervraagd. Wie zijn ze, wat doen ze, en, vooral: wat vinden ze? Hoe kijken ze naar zaken als de vluchtelingenproblematiek, maatschappelijke en economische ongelijkheid, terreurdreiging en populisme? En: hebben ze ‘oplossingen’?

  ‘We hebben geschiedenis geschreven', reageerde de Griekse premier Alexis Tsipras, nadat ruim 61 procent van de Grieken op 5 juli 'nee' zei tegen een akkoord met de internationale geldschieters.

  TNS NIPO heeft aan de vooravond van de grote veranderingen in de zorg onderzoek gedaan naar de bereidheid van Nederlanders om te zorgen voor familie, vrienden en buurtbewoners.

  Nederlandse burgers zijn vaak huiverig om een beroep te doen op de digitale overheid. Tien tips om dit te verbeteren.

  ‘Wij zijn vóór!’, luidde de boodschap van de pal voor de Europese verkiezingen gelanceerde website www.wijzijnvoor.eu, een initiatief van de werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Naar eigen zeggen sprak de website namens ‘een half miljoen ondernemers’, die de aanzwellende eurokritische geluiden ‘soms terecht, maar veel vaker niet’ noemden. Want het Nederlandse bedrijfsleven is ‘voor meer banen, voor meer export, voor meer innovatie’.

  De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren een niet mis te verstaan signaal voor de landelijke politiek. De ingezette koers van schaalvergroting, gemeentelijke herindelingen en decentralisatie van rijkstaken naar de gemeenten is omstreden – niet alleen onder burgers, maar ook onder ondernemers. Zo bezien is het niet verwonderlijk dat de VVD positie aan het verliezen is.