Zijn ongelijkheidskwesties in Nederland van de agenda verdwenen? Nee, helemaal niet.
Volgens een nieuwe enquête van het Centre de Futur de l'Europe van Kantar Public (gehouden in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland) lijken Nederlanders zich over het algemeen iets meer zorgen te maken over de ongelijkheid dan de Britten. Wel zijn ze minder bezorgd dan de Duitsers en de Fransen.
Naar verluidt nam de campagneleiding van de VVD al in de zomer van 2016 het besluit. We gaan bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer inzetten op een tweestrijd met de PVV. In de nasleep van de vluchtelingencrisis en de Brexit, stond de PVV in de peilingen al tijden fier aan kop. De VVD zelf volgde op afstand. Daarna had je een hele tijd niets – en daarna pas volgden partijen als D66, CDA, SP en GroenLinks.
Wat te doen met referendum? De stemmen in Nederland zijn verdeeld, de uitslag ook nogal hard uitpakken (Brexit!). En moet het bindend zijn of juist meer het karakter van een peiling krijgen. Tim de Beer zet de feiten en de meningen op een rij.
Net als in 2006 en 2010 heeft TNS NIPO in 2015 in opdracht van de Volkskrant ‘de bestuurlijke elite van Nederland’ (CEO’s, topambtenaren en -bankiers, politici in ruste) uitvoerig ondervraagd. Wie zijn ze, wat doen ze, en, vooral: wat vinden ze? Hoe kijken ze naar zaken als de vluchtelingenproblematiek, maatschappelijke en economische ongelijkheid, terreurdreiging en populisme? En: hebben ze ‘oplossingen’?
‘We hebben geschiedenis geschreven', reageerde de Griekse premier Alexis Tsipras, nadat ruim 61 procent van de Grieken op 5 juli 'nee' zei tegen een akkoord met de internationale geldschieters.
TNS NIPO heeft aan de vooravond van de grote veranderingen in de zorg onderzoek gedaan naar de bereidheid van Nederlanders om te zorgen voor familie, vrienden en buurtbewoners.
Nederlandse burgers zijn vaak huiverig om een beroep te doen op de digitale overheid. Tien tips om dit te verbeteren.
De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren een niet mis te verstaan signaal voor de landelijke politiek. De ingezette koers van schaalvergroting, gemeentelijke herindelingen en decentralisatie van rijkstaken naar de gemeenten is omstreden – niet alleen onder burgers, maar ook onder ondernemers. Zo bezien is het niet verwonderlijk dat de VVD positie aan het verliezen is.