Blogs & artikelen

Sinds een tijdje heb ik een Fitbit. Het horloge telt iedere stap
die ik zet, en vertelt me zelfs wat de kwaliteit en duur van
mijn slaap is. Ik verbaas me over de enorme invloed die de
gadget op mijn gedrag heeft. De Fitbit inspireerde me om
de instrumenten die ons gedrag kunnen beïnvloeden eens
op een rijtje te zetten en de vertaalslag te maken naar
de organisatiepraktijk. 

De mogelijkheden om gedrag te beïnvloeden zijn enorm,
maar variëren grofweg in beïnvloeding via educatie,
verleiding, controle en design. Dit zijn vier strategieën die
we kunnen vertalen in beleid, programma’s en communicatie.
Voor wie en hoe rol jij de rode loper uit?

Naar verluidt nam de campagneleiding van de VVD al in de zomer van 2016 het besluit. We gaan bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer inzetten op een tweestrijd met de PVV. In de nasleep van de vluchtelingencrisis en de Brexit, stond de PVV in de peilingen al tijden fier aan kop. De VVD zelf volgde op afstand. Daarna had je een hele tijd niets – en daarna pas volgden partijen als D66, CDA, SP en GroenLinks.

In hoeverre zit de consument erop te wachten op via WhatsApp contact te hebben met bedrijven. Bedrijven zetten WhatsApp in toenemende mate succesvol in als klantcontactkanaal, maar hoe denkt de consument daar eigenlijk over?

Farmaceuten werken voor mensen. En om deze mensen optimaal te kunnen helpen, zien ze het liefst dat deze ‘gewenst gedrag’ laten zien. Dat gewenste gedrag, in de vorm van therapietrouw, is essentieel voor het slagen van de behandeling van een patiënt. Toch blijkt dit in praktijk anders te gaan. Therapietrouw is lastig te beïnvloeden bij patiënten. Hoe komt dat nu?
 

Over the last few decades, radical right populist (RRP) parties have been electorally successful in different European countries. The success of some of these parties has, however, not been stable. The aim of our study is to test the extent to which changes in political attitudes during an electoral cycle relate to the likelihood of voters to switch their voting intentions from any party to a RRP party and from a RRP party to any other party.


Wat te doen met referendum? De stemmen in Nederland zijn verdeeld, de uitslag ook nogal hard uitpakken (Brexit!). En moet het bindend zijn of juist meer het karakter van een peiling krijgen. Tim de Beer zet de feiten en de meningen op een rij.

Bij verschillende gemeentes druppelen de eerste tussenstanden van de opkomstcijfers voor het Oekraïnereferendum binnen. Hier leest u de resultaten van een greep uit de grootste gemeenten. Volgens onderzoeker Tim de Beer wijzen de laatste opiniepeilingen, afgenomen voor het weekend, erop dat 30 tot 35 procent van de kiezers gaat stemmen, genoeg dus om het referendum geldend te maken.


Terwijl ik zelf bezig ben met onderzoek naar gedrag en
gedragsverandering, vertoon ook ik regelmatig ongewenst
gedrag. Zo fiets ik nogal eens - zeker als ik haast heb - door
rood licht. Terwijl ik goed weet dat dit gevaarlijk is... Om
mij te overtuigen structureel ander fietsgedrag te vertonen,
is informatie over de gevaren van door rood fietsen niet meer
nodig. Hoe beïnvloed je mij dan wel?


Hoewel Nederlanders nog nauwelijks bekend zijn met het fenomeen deeleconomie, roept het deelplatform Airbnb meer herkenning op. Maar wie zijn de aanhangers van dit woningverhuurplatform?

Weergave resultaten 1-10 (van 20)
 |<  < 1 - 2  >  >|